Често Задавани въпроси

ПОРЪЧКИ:

Как да направя поръчка?

Поръчка може да бъде направена след като изберете желаният от Вас артикул, размера който желаете и добавите в „Кошницата за покупки”. След това използвайте опцията „Към кошницата”, за да завършите Вашата поръчка по посочените стъпки от нашата административна система.

 

Как получавам потвърждение за успешна поръчка?

В срок от 1 работен ден от получаване на заявката представител на „Ай Пи Ес Интернешънъл“ ЕООД потвърждава с обратен имейл или SMS съобщение получаването на поръчката и потвърждава изпълнението и, или уведомява ПОТРЕБИТЕЛЯ, че поръчаният от него артикул не е в наличност.

 

Поръчката ми е била отменена. Защо?

Вашата поръчка може да бъде отменена, защото артикул не е наличен, не е в подходящия търговски вид, не сте посочил/а коректен телефон за връзка. При всички случаи ще получите информация за причината.

 

Къде мога да открия номера на поръчката си?

След като Вие завършите Вашата поръчка, то ще получите автоматичен отговор от нашата административна система, че сте направил/а поръчка от „Ай Пи Ес Интернешънъл“ ЕООД на посоченият от Вас e-mail. В това съобщение ще намерите и номера на Вашата поръчка, с който може да получите повече информация относно нея.

 

Мога ли да отменя поръчката си?

Отмяна на поръчка от клиент може да се осъществи по два начина : чрез телефонен разговор на посоченият телефон за контакт или чрез e-mail на посоченият mail за контакт.

 

Мога ли да поръчам без регистрация?

Разбира се, Вие може да направите Вашата поръчка без регистрация като гост. Следвайте стъпките , които системата ще Ви предложи, за да завършите Вашата поръчка.

 

Какви са начините на плащане на поръчката?

Плащането на продуктите се извършва в брой при получаване на доставката (наложен платеж).

 

ДОСТАВКА:

С коя куриерска фирма се осъществяват доставките?
Доставките на територията на България се извършват от куриерска фирма SPEEDY.

 

Кога мога да очаквам доставка?

Поръчаната от ПОТРЕБИТЕЛЯ стока се доставя до 2 (два) работни дни от потвърждаване на поръчката, при условие, че адресът за доставка е валиден е на територията РБългария и е посочен точно. За селища без офис на Куриера доставката се извършва съгласно график за обслужване от Куриера или до 3 дни, ако селището не е включено в график.

 

Как мога да променя адреса за доставка?

Вие може да промените адреса на доставка по два начина : чрез телефонен разговор на посоченият телефон за контакт или чрез e-mail на посоченият e-mail за контакт.

 

ЗАМЯНА НА АРТИКУЛ:

Поради деликатния характер и с цел опазване здравето на клиента на основание чл.57, т.5 от ЗЗП, ПОТРЕБИТЕЛЯТ няма право на връщане и замяна, когато се касае за долни части бельо – дамски боксери, бикини, прашки, както и долната част на бански костюми цели бански костюми.

За всички останали случаи, когато се касае до замяна с друг размерен номер, моля да се свържете с „Ай Пи Ес Интернешънъл“ ЕООД чрез телефонен разговор на посочения телефон за контакт или чрез e-mail на посочения e-mail адрес.

Замяната на съответния артикул ще се активира след обратното получаване в офис на „Ай Пи Ес Интернешънъл“ ЕООД на първоначалния артикул и само ако същият е в опаковката си и е придружен от касовата бележка за закупуването на продукта.

Куриерските разходи при връщане на продукт се поемат от ПОТРЕБИТЕЛЯТ, като пратката се изпраща до офис на SPEEDY, предварително уговорен в телефонен разговор или по e-mail. След получаване на артикулите за замяна, в рамките на два работни дни, „Ай Пи Ес Интернешънъл“ ЕООД ще изпрати подменените такива, до офис на SPEEDY или до адрес, предварително уговорен в телефонен разговор или по e-mail.